Thursday, February 20, 2014

tubuh vs vitamin C


FUNGSI VITAMIN C bagi tubuh sangatlah penting untuk pembentukan KOLAGEN, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, serta membantu penyerapan zat besi.
KEKURANGAN VITAMIN C di dalam tubuh bisa mengakibatkan beberapa gangguan kesihatan seperti sakit sendi dan anemia.
KELEBIHAN VITAMIN C cukup jarang terjadi, kerana vitamin ini termasuk jenis yang mudah larut dalam air sehingga mudah hilang bersama air seni dan keringat.
Buah-buahan di bawah ini boleh dijadikan alternatif sumber vitamin C. 


Jambu biji
Kandungan vitamin C dalam jambu biji hampir 2 kali ganda dari buah oren. Dalam 100 gram buah jambu biji mengandung 108 mg vitamin C. Buah jambu biji berkhasiat untuk mengubati gangguan perut seperti cirit-birit.
 
Oren
Sebiji oren menyediakan 50 hingga 70 mg vitamin C, setara dengan keperluan harian vitamin C Anda. Oren juga merupakan sumber serat, folat, serta antioksidan, vitamin dan mineral lainnya.

Epal
Kandungan vitamin C dalam 100 gram buah apel adalah 5 mg. Apel juga kaya akan flavonoid antioksidan yang mengurangi risiko penyakit jantung, stroke dan kanser. Sebuah apel sedang memiliki sekitar 80 kalori.

Delima
Sebiji delima menyediakan 40% keperluan vitamin C harian Anda. Delima juga mengandung folat, serat, kalium, niasin, vitamin A dan E. Antosianidin dalam delima memiliki sifat antioksidan dan anti-inflamasi, yang menurunkan kolesterol dan tekanan darah, melindungi gigi, mencegah osteoartritis, alzheimer, kanser payudara, leukemia, kanser paru dan kanser prostat.

Buah Kiwi
Pada berat yang sama, buah kiwi mengandung dua kali vitamin C daripada oren. Selain mengandung banyak vitamin C, buah kiwi merupakan sumber magnesium, kalium, vitamin A dan E.

Buah Anggur
Buah anggur memiliki kandungan vitamin c yang tinggi iaitu 10.8 mg tiap 100 gram. Anggur merah juga mengandung zat besi, kalium, serat dan antioksidan lain yang tinggi

Strawberi
Mengamalkan memakan strawberi membantu anda mengendalikan diabetes tahap 2 dan mencegah penyakit jantung. Strawberi juga merupakan sumber vitamin C dan antioksidan lainnya. Dalam satu hidangan buah strawberi seberat 147g , mengandung vitamin C sebanyak 86.5 mg

Betik
Betik menyediakan banyak vitamin C, folat dan karotenoid. Betik merupakan satu-satunya sumber papain, enzim pencernaan alami yang membantu mencerna protein. Dalam 150 gram buah betik, mengandung vitamin C sebanyak 90 mg.

Avakado
Avakado memiliki lemak tak lepu yang membantu menurunkan kadar kolesterol. Avakado juga mengandung zat besi dan vitamin E. Sebuah avakado mengandung 81 kalori, 8 gram lemak dan 3 gram serat.

Durian Belanda
Durian belanda adalah buah yang kaya vitamin dan serat. Setengah buah durian belanda sedang sudah cukup untuk memenuhi seluruh keperluan vitamin C dan setengah keperluan serat harian Anda. Vitamin C merupakan antioksidan yang sangat baik untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan memperlambat penuaan. Serat sangat baik untuk membantu pencernaan dan proses detox. Durian belanda juga mengandungi kalsium, mineral penting untuk pembentukan tulang dan mencegah osteoporosis.

Mangga
Sebutir buah mangga rata-rata mengandung 60 mg vitamin C, yang sama dengan jumlah harian yang disarankan. Antioksidan dalam mangga membantu mencegah artritis, mempercepat penyembuhan luka dan sangat baik untuk sistem kekebalan tubuh.

Tomato
Tomato adalah sumber vitamin C, salah satu karotenoid terkuat yang bertindak sebagai antioksidan. Dalam satu buah tomato ukuran kecil bisa mengandung vitamin C sebanyak 23 mg.

Selain buah-buahan di atas, masih banyak lagi buah yang mengandungi vitamin C seperti pisang, tembikai, laici, nangka, nanas, markisa dan Blackcurrent.Tapi adakah kita dapat pastikan yang tubuh badan kita menerima vitamin C secukupnya ????

RAHSIA KECANTIKAN RAHSIA KESIHATAN
1067731
moon-0173362679

No comments:

Post a Comment